De gemiddelde ondernemer raakt meer en meer doordrongen van de voordelen van de cloud versus server. Immers, je betaalt per gebruiker, kunt uitbreiden en opzeggen naar wens, weet je omgeven door een team dat volledig op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen én je bent verzekerd van de beste veiligheidsmaatregelen online. Een ondernemer verwoordde het pas erg mooi door op te merken dat wij feitelijk zijn hele ICT-afdeling zijn. En dat brengt ons automatisch op een belangrijke vraag die ieder bedrijf zichzelf zou kunnen stellen over het ICT-landschap: haal ik het in huis of kies ik voor outsourcen?

Vanzelfsprekendheden vervagen
Waar het vroeger normaal was om een IT-afdeling te hebben, of in elk geval iemand die vanuit zijn of haar affiniteit met computers als de IT-er van het bedrijf gezien werd, is het tegenwoordig gebruikelijker en eenvoudiger om dit uit te besteden. Training, overzicht, persoonlijk contact, een duidelijk log van elke klant, specialisten die beschikken over de laatste technische kennis én een waakhond die 24/7 je systemen in de gaten houdt. Het idee? Als er zich alleen al maar een onregelmatigheid dreigt voor te doen, dan zijn we er vooraf bij. Vanaf afstand, zodat jij en je eventuele medewerkers ongestoord door kunnen.

Waar ga jij voor?
Zoals bij veel beslissingen is er geen primair goed of fout te benoemen. Waar je voor kiest hangt af van persoonlijke voorkeur en de mate van inzicht in je huidige situatie. Wat vinden wij als onderneming belangrijk? Waar staan we voor? Zonder zweverig te zijn: een succesvol bedrijf neerzetten en uitbouwen. Met server. Of met cloud. Dat is cloud versus server.