Wat zijn internettrollen?

Een internettrol (of internettrollen) is een persoon die in een internetomgeving probeert om reacties uit te lokken bij andere mensen, denk aan woede, irritatie etc. Dit wordt gedaan door berichten te posten op fora, websites, chatkanalen of andere plaatsen op het internet. Een internettrol probeert dus andere gebruikers te beledigen of te kwetsen.

Algoritme tegen internettrollen

Op de universiteit van Stanford (Californië, Verenigde Staten) hebben wetenschappers een tool ontwikkeld die de zogenaamde internettrollen moet kunnen herkennen en automatisch blokkeren. Het Algoritme tegen internettrolen zou ze al na 5 tot 10 berichten kunnen herkennen.

De wetenschappers onderzochten drie online nieuwscommunity’s: de nieuwssite Breibart.com, CNN en de techsite IGN. Ze hebben gebruik gemaakt van een dataset met 10.000 gebruikers die ooit zijn geweerd vanwege asociaal gedrag.
Het doel van de onderzoekers was om te bepalen wanneer de gebruikers asociaal werden in hun gedrag, en hoe ze dit het beste konden identificeren.

Door het zogenaamde ‘machine learning’ toe te passen leerde ze de computer in feite om asociaal gedrag te herkennen. Om zo met een bepaalde waarschijnlijkheid aan te geven wanneer iemand een trol is. De wetenschappers vergeleken berichten van gebruikers die later geblokkeerd weren, met die van gebruikers die net geblokkeerd waren. De verschillen waren aanzienlijk. Zo waren de berichten van internettrollen minder duidelijk leesbaar, en spendeerde de trollen meer tijd in een specifieke thread dan de reguliere internet gebruikers.

Dankzij dit onderzoek kunnen er programma’s geschreven worden die automatisch internettrollen kunnen weren.

Meer weten over veilig online werken?

Download ons gratis E-book ‘veilig online werken’. In dit e-book laten we zien hoe jij optimaal beveiligd kunt zijn.